Skadelige regler for statsstøtte

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Mette Nord blir filmet på utsiden av kongressenteret i Wien
Fagforbundets leder, Mette Nord, på DEFS-kongressen

Skadelige regler for statsstøtte

Den europeiske fagbevegelsen (DEFS) må ta opp kampen mot skadelig og overdrevne forsøk på å lage konkurransemarkeder av på bekostning av rettferdige velferdstjenester.

DEFS-kongressen

Dette var Mette Nords budskap til DEFS-kongressen. Lederen av Fagforbundet tok opp EU og dermed EØS sine regler for statsstøtte.

- Dette regelverket, som er utformet på 50-tallet og gjaldt industrivarer, har de siste 20 årene utviklet seg til å omfatte nesten alle offentlig aktivitet som tilbys befolkningen mot små godtgjørelser, gebyrer, utleie eller egenandeler.

Nord viste til at sykehus som leier ut parkeringsplasser, skoler som leier ut lokaler eller tilbyr kurs og opplæringsaktiviteter, skal presses over i markedets spilleregler.

- Ingenting av dette har noe i overnasjonal regulering å gjøre, sa Mette Nord. - Slik regulering skal hindre problemer for grensekryssende handel, ikke blande seg inn i nasjonal organisering av velferd. Det fremmer privatisering og skader legitimiteten til de europeiske institusjonene.

Mette Nord var fornøyd med at LOs bekymringer var imøtekommet i DEFS’ programformuleringer.

- Nå venter vi at DEFS følger opp i praktisk arbeid, avsluttet hun.

Fakta om DEFS-kongressen

Den Europeiske Faglige Samorganisasjonen (DEFS) ble stiftet i 1973.  LO var en av initiativtakerne.

Organisasjonen samler 90 organisasjoner fra 38 europeiske land og representerer mer enn 45 millioner medlemmer.  LO, Unio og YS er de norske medlemsorganisasjonene.

DEFS holder kongress i Wien fra 21. – 24. mai 2019.  Nytt handlingsprogram, manifest og valg av ny ledelse står på dagsorden.

Over 600 delegater møtes for å diskutere vilkårene for arbeidstakerne i Europa.  LO deltar på kongressen med syv delegater fra LOs ledelse og fra forbundene,

Les mer på www.etuc.org

Her kan du lese hele innlegget til Mette Nord
Mette_Nords_innlegg_DEFS.pdf

Kontakt