- Et mer rettferdig skattesystem

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Roger H. Heimli i samtale med Visar Bjørnstad utenfor kongressalen i Wien
LO-nestleder Roger H. Heimli (t.h.)brukte taletiden til å snakke om et mer rettferdig skattesystem. Her i samtale med leder for :Os internasjonale avdeling, Vidar Bjørnstad

Et mer rettferdig skattesystem

- Fagbevegelsen må stå samlet i arbeidet for et mer rettferdig skattesystem, sa LOs 2. nestleder Roger Heimli da han innledet på DEFS-kongressen i Wien.

DEFS-kongressen

Roger Heimli viste spesielt til de store flernasjonale selskapene, som kan planlegge seg bort fra skatt og skyve regningen over på oss alle.

- Vi trenger skatteinntekter for å sikre gode velferdsordninger, sa Heimli. Han pekte på at den offentlige gjelda i euroområdet er svært høy, og har økt etter finanskrisen. Det betyr kutt for vanlige folk - i helsetilbudet, i det sosiale sikkerhetsnettet, i lønn og pensjoner!

- Da må vi se på skattesystemet, sa Heimli. - Når 40 prosent av overskuddet fra flernasjonale selskap flyttes til skatteparadis, betyr det for EU samlet, at inntektene fra selskapsskatt er 20 prosent lavere enn de burde vært. Slik kan det ikke fortsette!

Heimli viste også til at 80 prosent av overskuddet som flyttes ut av EU-land flyttes til andre EU-land, som Irland, Luxembourg og Nederland. Land med skatteordninger som undergraver inntekter - og dermed velferdsordninger - i andre land.

Fakta om DEFS-kongressen

Den Europeiske Faglige Samorganisasjonen (DEFS) ble stiftet i 1973.  LO var en av initiativtakerne.

Organisasjonen samler 90 organisasjoner fra 38 europeiske land og representerer mer enn 45 millioner medlemmer.  LO, Unio og YS er de norske medlemsorganisasjonene.

DEFS holder kongress i Wien fra 21. – 24. mai 2019.  Nytt handlingsprogram, manifest og valg av ny ledelse står på dagsorden.

Over 600 delegater møtes for å diskutere vilkårene for arbeidstakerne i Europa.  LO deltar på kongressen med syv delegater fra LOs ledelse og fra forbundene,

Les mer på www.etuc.org

Her kan du lese hele innlegget til Roger Heimli

Kontakt