Telefon: +4748170587
Epost: bjarne.lagesen@lo.no
Samlet sett har LOs sommerpatrulje avdekket færre brudd på arbeidsmiljøloven i år enn i fjor. Likevel har fortsatt nesten 4 av 10 bedrifter patruljen har besøkt, lovbrudd. – Veldig positivt at antall brudd går ned, men spesielt i serveringsbransjen er situasjonen verre enn vi hadde forutsett, sier LOs ungdomsrådgiver Bjarne Lagesen.
Historiens 34. sommerpatrulje er over for i år, og over hele landet har unge LO-tillitsvalgte bidratt til at ungdom fra nord til sør har fått besøk av den populære patruljen.
Totalt har patruljen besøkt 4788 bedrifter, og i år med et spesielt fokus på bemanningsbransjen og serveringsbransjen.
Funnene derifra er nedslående.
- I serveringsbransjen ser vi at det er relativt høy bruddprosent, og en altfor høy bruddprosent på de mest alvorlige funnene. For eksempel har vi mistanke om at hele 4,5% av de besøkte bedriftene i serveringsbransjen bedriver svart arbeid, og det er faktisk 10 ganger så høyt som det nasjonale tallet for fjoråret.
Innenfor alle bransjer er antallet mistanker om svart arbeid 1,3%. Også det er høyt, mener Lagesen.
- I norsk arbeidsliv skal det være nulltoleranse for ulovlig arbeid. Det handler om så vel arbeidsgiver som arbeidstakers sikkerhet, og ikke minst om vårt felles ansvar for å betale skatt og sørge for at arbeidslivet foregår etter ordnede former.
Tidligere i sommer er det også blitt avdekket negative funn i serveringsbransjen i hovedstaden. Så mange som halvparten av alle kontrollerte bedrifter i Oslo og Akershus overholdte ikke den allmenngjorte minstelønna.
Nasjonalt er det prosentvise antallet bedrifter som betaler under minstelønn på 15,7%. Dette mer enn ett og et halvt år siden tarifflønna i bransjen ble allmenngjort.
Av de nesten 4800 kontrollerte bedriftene, hadde et rekordhøyt antall bedrifter brudd på overtidsbestemmelsene.
Hele 9,1% av bedriftene har brudd på overtidsbestemmelsene, noe som tilsvarer en økning på mer enn 3 prosentpoeng fra fjoråret.
Samtidig mangler 7,9% vaktlister i henhold til arbeidsmiljøloven.
- At disse tallene går i feil retning er noe vi ser på med bekymring. En av indikatorene for hvorvidt arbeidslivet er godt, er om arbeidstakerne har ei forutsigbar arbeidstid. Med mye overtid og manglende arbeidsplaner skapes usikkerhet og utrygghet for den som ikke vet når hen skal jobbe i morgen eller i overmorgen.
Selv om flere av funnene til sommerpatruljen ikke er tilfredsstillende, er det også noen tall som gir grunn til optimisme, ifølge Lagesen.
- At sommerpatruljen har vært til stede i norsk arbeidsliv i 34 år merkes godt når vi er ute og besøker arbeidsplasser. Vi opplever at de aller fleste er veldig positive til at vi finnes, og i de tilfellene vi finner brudd som lett kan fikses, er arbeidsgiver ofte positivt innstilt til å finne en løsning på for eksempel mangelfull kontrakt, som er et av de mer vanlige bruddene vi ser.
I 2018 var antallet mangelfulle kontrakter på litt over 4%, mens det i år er på rett i overkant av 3%. Nedgangen i mangelfulle kontrakter har fortsatt i flere år på rad, og Lagesen er glad for at patruljens tilstedeværelse har effekt.
- Vi ser helt tydelig at våre patruljers tilstedeværelse har effekt. Ikke bare ser vi en samlet bedring fra i fjor, men også innenfor blant annet kontrakter er det gledelig at så mange har det meste på stell.
Telefon: +4748170587
Epost: bjarne.lagesen@lo.no