LOs sommerpatrulje: Økning i antall lovbrudd mot unge ansatte

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Foto: LO/Trond Isaksen

LOs sommerpatrulje: Økning i antall lovbrudd mot unge ansatte

LOs sommerpatrulje har i sommer besøkt over 5000 bedrifter over hele landet. Funnene viser en økning i antall lovbrudd mot unge ansatte.

Sommerpatruljen

På arbeidsplassene LOs sommerpatrulje har besøkt i år, opplever 58 prosent av unge sommervikarer under 18 år brudd på arbeidsmiljøloven.

Antallet brudd på alle arbeidsplasser som LOs sommerpatrulje sjekket i år er 46 prosent. 

- Det er en økning fra i fjor, sier ungdomsrådgiver Bjarne Lagesen i LO, som viser til at tilsvarende tall i fjor var 45 prosent lovbrudd.

Stor økning under koronapandemien

LOs sommerpatrulje kan vise til en stor økning de to siste årene under koronapandemien.

- Ett år med mange arbeidsledige og permitterte kan nok føre til at mange godtar dårligere arbeidsforhold enn de har krav på, mener Lagesen.

Blandt lovbruddene som går igjen er manglende arbeidskontrakter og ulovlig kameraovervåkning.

Manglende arbeidskontrakter og overvåking

Hver 6. sommervikar under 18 år har ikke skriftlig arbeidskontrakt. Og en av 10 har opplevd ulovlig overvåkning på jobben, opplyser Lagesen.

Når gjelder personvern har det blitt flere brudd de siste årene. Årets funn avdekker at stadig flere blir kameraovervåket på arbeidsplassen uten at de vet om det.

- Dette er ikke bra. Ansatte skal bli informert om eventuell overvåkning. Det er arbeidsgivers plikt. Dessuten skal overvåkningen være godkjent.

Fortsatt behov for LOs sommerpatrulje

- I 36 år på rad har LOs sommerpatrulje oppsøkt unge i sommerjobb. Årets funn viser at det fortsatt er behov for LOs sommerpatrulje. Det er viktig at de unge vet hva de har krav på og hva deres rettigheter er, når de for første gang kommer ut i arbeidslivet, sier Lagesen.
 

 

Kontakt