Slik jobber du best hjemmefra

Gå til hovedinnhold Gå til navigasjon
Adobe Stock Skaff deg kontorfølelsen hjemme. Hvis mulig, sett opp hjemmekontoret på et eget rom hvor du kan lukke døren. Husk å ta pauser!

Slik jobber du best hjemmefra

Er du en av de mange som nå må jobbe hjemmefra? Her kommer råd for en best mulig arbeidshverdag og tips til pausetrim.

Koronakrisen

På grunn av den ekstraordinære situasjonen vi er i nå, er det mange som må jobbe hjemmefra eller holde seg hjemme.

Personal- og utviklingsavdelingen i LO har i samarbeid med ergoterapeut, naprapat og bedriftshelsetjeneste sammenfattet følgende råd for en best mulig arbeidshverdag:

Kontorfølelse og faste rutiner

Skaff deg kontorfølelsen hjemme. Hvis mulig, sett opp hjemmekontoret på et eget rom hvor du kan lukke døren, med et tydelig skille mellom hjemmekontor og hjemme.

Planlegg og strukturer arbeidsdagen. Hold kontakt med kollegaer og leder.

Lag rutiner med familien om når du må jobbe uforstyrret. Det er fornuftig å snakke med leder dersom du i denne perioden har barn hjemme, for å finne gode løsninger.

Følg samme rutine som du gjør ellers. Stå opp, kle deg, spis frokost, ta en kaffe og start arbeidsdagen. Bruk riktig utstyr så langt det er mulig. Tenk på PC-utstyr, lys, stol, pult, internett og lignende.

Husk å ta pauser og avbrekk i løpet av arbeidsdagen.

Pausetrim og fysisk aktivitet

Med hjemmekontor kan det bli mindre bevegelse enn på jobb, og man får heller ikke turen til og fra jobb. Derfor er det enda viktigere med pausetrim og fysisk aktivitet.

Beveg deg daglig. Dagslys og trim hjelper på humøret og den psykiske helsen.

Husk å spise lunsj og drikke nok vann.

I en hjemmekontorsetting må du ta initiativ til pausene selv. Da kan det være fort gjort å jobbe for lenge i ett strekk uten å ta pause, og da synker effektiviteten ut over dagen.

Her har du noen øvelser du kan gjøre i pausene:

Hviletiden bør tilpasses typen arbeid. Noen oppgaver ved dataskjerm gjør det forsvarlig å jobbe 1–2 timer i strekk, for eksempel arbeid som krever kreativitet.

Her er noen lenker med nyttig informasjon fra Arbeidstilsynet: