Landsorganisasjonen i Norge

Arbeidsmarkedet
Foto: Trond Isaksen

Skremmende passivt av regjeringen

- I romjulen gikk næringsminister Monica Mæland ut i VG og ba «langtidsledige komme seg ut og ta grep». Dette kommer fra en næringsminister i en regjering som har gjort alt for lite for Norges arbeidsledige, skriver Pål Henriksen Spjelkavik, ungdomsrådgiver i LO i dagens VG.

Les innlegget i sin helhet her

Skremmende passivt av regjeringen

Kjære Erna og Siv - det er fortsatt mulig å gjøre tiltak for de som står utenfor arbeidslivet.

I romjulen gikk næringsminister Monica Mæland ut i VG og ba «langtidsledige komme seg ut og ta grep». Dette kommer fra en næringsminister i en regjering som har gjort alt for lite for Norges arbeidsledige. Til tross for regjeringens skralle tiltak økte antallet arbeidsledige i Norge med 31 000 i 2016.

Vi i LO sa tydelig i fra om at regjeringen satt av alt for lite på statsbudsjettet i 2016 til å ta få Norges arbeidsledige tilbake i arbeidslivet. De hørte ikke på oss, og tallet vokste. I sitt statsbudsjett for 2017 dropper regjeringen å sette inn flere tiltak. Det er altså ingen grunn til å tro at den negative utviklingen vil snu. Ifølge SSBs seneste tall er det nå 140 000 arbeidsledige i landet. Det er høyt. Men det som kanskje er enda verre er at 30 000 av disse er ungdommer som verken er i jobb, eller går noen form for utdanning.

Med regjeringens nåværende politikk går disse ungdommene ingen lys framtid i møte. Det Norges unge arbeidsledige trenger er insentivordninger for å komme seg tilbake på skolebenken. Vi trenger å få fart på økonomien igjen, slik at det på nytt skapes bedrifter som ansetter folk.

Statsminister Erna Solberg skylder på lav oljepris. Og her har statsministeren helt rett, oljeprisen er lav. Men det betyr ikke at de trenger å sette seg ned med hendene foldet og vente på at prisen skal stige igjen. Finansminister Siv Jensen har lagt fram et rekordhøyt statsbudsjett for det kommende året. Aldri er det brukt så mye oljepenger som nå. Til tross for dette stiger arbeidsledigheten. Dette er fordi pengene brukes på feil plass. De brukes ikke på skipsverft som ligger brakke, de brukes ikke på industri, de brukes ikke en gang på det grønne skiftet. De brukes på Norges rikeste.

Under Erna Solberg sine fire regjeringsår kommer landets 20 rikeste til å få et samlet skattelette på én milliard. Dette utgjør 20 millioner per person i snitt! Regjeringen gjør det under begrunnelsen at det skal føre til økt vekst, men vel, vi kan vel nå trygt si at dette ikke fungerer. Gjør heller som den rød-grønne regjeringen gjorde forrige gang landet ble rammet av en økonomisk krise i 2008. Sett pengene inn i kommuneøkonomien. Da får man igjen i gang byggeprosjektene rundt i landet, da får man arbeidsledige inn i arbeidslivet igjen, da gjør regjeringen jobben sin - tar vare på det norske folk.

Per nå er 13 prosent av alle norske unge menn arbeidsledige. Dette er alvorlig. Jeg tror ikke at disse unge mennene har valgt å være arbeidsledige. Jeg tror ikke, som næringsministeren, at de er late. Jeg har mer troa på folk enn som så. Jeg tror disse unge mennene, og for øvrig alle andre arbeidsledige i Norge, vil tilbake i arbeidslivet. De har lyst på en stabil hverdag, de har lyst på bolig, de har lyst på mat på bordet, de har lyst på jobb.

Regjeringen må nå slutte å legge skylda på folket når folket ikke er enige med de, regjeringen må slutte å legge skylda på de arbeidsledige når arbeidsledigheten er høy - regjeringa må ta ansvar.

Pål Henriksen Spjelkavik, ungdomsrådgiver i LO

Flere aktuelle saker

Se alle artikler