Foto: Istock

Katalonia: Et nederlag for alle

90 prosent av de avgitte stemmer i Katalonia viser at folket ønsker selvstendighet. Det var et klart signal til sentralregjeringen i Madrid, men det vil neppe bli lyttet til.

Publisert 03.10.17 Av: Knut Arne Sanden

Avstemningen ble fullstendig overskygget av politiets brutale metoder mot sivilbefolkningen. Dette er ting som får eldre spanjoler til å tenke tilbake til den brune diktatortiden under general Franco. Han styrte fra 1930-tallet og fram til sin død i 1981 da landet kom trygt over i demokratiske former, ikke minst takket være daværende konge Juan Carlos.

Politiets framferd og ordrene fra regjeringen lukter vondt og smaker lite av respekt for folket og dets meninger.

Folkeavstemningen i Katalonia var omstridt, også blant dem selv. Rent juridisk var en folkeavstemning, også en rådgivende, i strid med grunnloven. Mange ville ikke delta, noen ville delta for å si at de ikke var for løsrivelse.

Men to millioner fikk avgitt sin stemme, delvis under kaotiske tilstander.

 

Fra Brussel hersket den totale radiotaushet om politiets framferd, før den belgiske statsminister Charles Michel brøt stillheten på Twitter og kom med kritikk. Senere fulgte sentrale Europaparlamentarikere opp. Men ellers sa Kommisjonen ingen ting, den som har åpnet for mulig etterforskning mot Polen for brudd på sentrale menneskerettigheter. Andre statsledere, som nylig hadde kommet hjem fra EUs toppmøte i Tallinn, var tause.

EU anser dette som et indre anliggende og ekkoet høres også fra det norske utenriksdepartementet. Men er det ikke det Kina alltid sier når de utsettes for kritikk?

På det møtet i Tallinn hadde den spanske statsminister Mariano Rajoy meldt forfall for å "håndtere" den vanskelige situasjonen i Spania. Det kan man si at han ikke fikset.

Hvis man ønsker å holde Spania samlet, var dette den beste måten ikke å gjøre det på.

Til slutt kom EU med følgende uttalelse, der indre anliggende-linjen ble videreført.

Valget i Spania oppsummert finner du her.

 

 

Flere aktuelle saker

Se alle artikler