Foto: Istock

Hansastatene gjenoppstår i EU

En gang i tiden var Hansastatene et kjent begrep. Bergen by var en av dem, og om du lurer på hvorfor biler fra Hamburg og Bremen startet bilskiltet med HH og HB så står det for Hansastadt Hamburg og Bremen.

Publisert 08.10.18, endret07.10.18 Av: Knut Arne Sanden

Begrepet er i ferd med i å gjenoppstå, nå i betydningen av litt gjerrige stater i Nord-Europa, og omfatter Sverige, Finland, Danmark, Baltikum, Tyskland og Nederland.

Det de har til felles er at de holder et godt grep om sine nasjonale lommebøker og passer på at EUs midler også skal brukes med den aller største forsiktighet.

EU forhandler nå om sitt landstidsbudsjett, det såkalte MFF 2021-2027. Der skal man både dekke inn Storbritannias uttreden og ambisjonen om å bruke mer penger. Disse statene sier at det går ikke, man må heller kutte i prosjekter og ambisjoner. Men heller ikke det ble det tid til å drøfte på EUs siste toppmøte før sommerferien, fordi der handlet alt om et tema: flyktninger.

Kommisjonen ville gjerne ha hele budsjettet på plass før valget til Europaparlamentet i mai neste år. Men nå vil politikerne vente til etter valget fordi det kan komme upopulære beslutninger, blant annet om landbruket og det tar i det minste ingen franske politiker sjansen på.

Flere aktuelle saker

Se alle artikler